Tradisyonel Türk mutfağında münteşir olarak kullanılan baharatlar sofralara baharat katar. Baharat, köklü mazii ile Türk dalamak ekinünün merkezinde vaziyet almaktadır. Baharat veya ana malzeme olarak yemeklerde, yumuşaklarda, turşularda, reçellerde özellikle olmak üzere katı çok alanda damaklarda unutulmaz izler bırakır. Türk mutfağı, çoğunlukla tercih edilen baharatlarıyla ünlüdür. Kekik, kimyon, karabiber, toz biber, nane, pul biber ve tarçın adı maruz baharatlardan sadece bir kısmı kendine başmaklık özellikleri ile farklı tatlara sahiptir. Bu 7 çtay baharat genel olarak her yemekte uygunluklarına göre kullanılmaktadır. Baharatları dalamak pişirirken kullanabilir veya yemekten sonra demleyebilirsiniz. Tatminkâr yemeklerde essah oranlarda kullanabildiğiniz çağ, istediğiniz lezzetin özüne ulaşmanızı ve denemenizi esenlar. Başkaca tabiatın kaynağından mevrut baharatların iyileştirici etkisi olduğu da biliniyor. Baharatlar, damak tadınıza hitap eden en esenlıklı besinlerin başlangıcında gelir. Tüm bu özelliklerin yerı düzen yemeklerinizi beş on tağyir etmek isterseniz, bunu sofralarınızda birbirinden lezzetli baharat çeşitlerini seçerek yapabilirsiniz.
Lezzetli baharatlar
Baharatlar fiziki yapı, tatlılık, nitelik veya tasarruf amacı gibi farklı alanlara göre farklı kategorilere ayrılmaktadır. Dünyada 1000’e yakın baharat çeşidi vardır. Adlandırma her durumda farklıdır. Baharat adları, hazırlanışlarındaki ana deşenle elden ilişkili olma eğilimindedir. Taban olarak baharat çeşitleri fiziki özelliklerine göre toz, kuru ve taneli olmak üzere üçe ayrılır. Bu tarzın örnekleri, tahıl olarak bilinen en münteşir baharatlardan kuş üzümü ve çam fıstığıdır. Bu dü baharat aynı zamanda yumuşaklıkları ile bilinir ancak yemeklere de eklenebilirler. Türap baharatlar ise çok münteşir oldukları derunin derunlerinde nitelik farklılıkları vardır. Örneğin kırmızı baharatların ham maddesi ekseri safran ve kırmızı biberdir. Acı bir tada sahiptirler ve ekseri dalamak pişirmede kullanılırlar. Yeşil toz baharatlar kocaman ölçüde nane ve kekikten elde edilir. Nane ve kekikten yapılan baharatlar kayıt ve deruneceklerde kullanılır. Özellikle baharat karışımları ile şifalı derunecekler hazırlayabilirsiniz. Münteşir toz baharatlar ortada üçüncü nitelik sınıflandırmasına sahip olanlar turuncu veya turuncu türevleri olanlardır. Portakal baharatları ortada köri, zerdeçallık, zencefil, kimyon, toz tarçın ve yenibahar bulunur. Baharat çeşitlerinin adları burada bitmiyor. Bu tarz şeylerin yerı düzen yeryüzünde elan katı çok baharat bulunmaktadır. Görmüş olduğunüz gibi baharatlar, farklı örgüları ve bambaşka nitelikleriyle hala sofraların baş tacı. Başkaca bazı baharatlar ana sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmuştur. Sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmalarının temel sebebi hiç şüphesiz bulunmaz olmalarıdır. Bu baharatlar tropikal bölgelerde yetişen ve özel işlem gerektiren kalın ve incitici tatlar oldukları derunin çoğunlukla ıvır zıvır miktarlarda satılmaktadır. Sınıflandırılmamış baharatlara örnek olarak gökçe haşhaş veya zahter gibi baharatlar verilebilir. Bu baharatlar hem epey şifalı hem de özellikle yumuşaklarda damak tadınıza yeni bir soluk getiren tatlardır. Kategori dışında değerlendirilebilecek özge baharatlar ise baharat karışımlarıdır. Bu karışımlar, yekten aşkın baharatın münasip oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Ekseriya ete tatlılık beslemek gibi yalnızçlarla kullanılmaktadır. Başkaca bu baharat karışımı ile etinizi pişirmeden önce pir baharatlandırabilirsiniz.
Seven Spices’ın kırmızı üyeleri
7 çtay baharat Türk mutfağında çok zikıymet bir yere sahiptir. Bu yedi baharat, Küçük asya sınırları ortamında en münteşir kullanılan tatlar ortada vaziyet almakta ve dolayısıyla Türk mutfağının temelini oluşturmaktadır. Sık kullanımları hasebiyle yiyeceklerde vakit kaybetmeden ayrım edilmekle kalmaz, aynı zamanda yiyeceklerin lezzetini üç ila dört kat fazlalıkrırlar. Küçük asya mutfağında son radde uyumlu ve yaşamsal olan bu yedi çtay, ekseri bir arada baharat seti olarak satılmaktadır. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Küçük asya mutfağında önemli bir yere sahip olan toz veya pul gibi biber bazlı baharatlar vakit kaybetmeden vakit kaybetmeden tüm yemeklerin ana malzemesidir. Üretimi derunin bezen biberi adı maruz özel bir biber türü gerektiren bu baharat türü, esenlıklı örgüsıyla da dide dolduruyor. En çok C vitamini deposu olarak bilinir. Sağlıklı olmasıyla ünlü olan acı biber ve türevleri, organik baharat ailesinin en önemli üyelerindendir. Hem yedi temel baharat ortada vaziyet düz hem de Güneydoğu Küçük asya ile özdeşleşen ve biber özü deruneren bir özge baharat ise isottur. İsot, Şanlıurfa mutfağının elması denilebilir. İso biberinden elde edilen bu baharat, özge biber baharatlarından farklı olarak toz kıvamı ve rengiyle vakit kaybetmeden ayrım edilir. Başkaca elemlığın pullardan farklı olarak ağızda elan geç yayılması da İsot’u bu denli özel kılan özelliklerinden biridir. Yedi baharatın karışımı olan ancak farklı bir örgüya sahip olan baharat Poy Spice’dir. Poy baharatı, özellikle kahvaltıda ekseri ekmek ve zeytinyağı ile tüketilen esenlıklı bir karışımdır. Kahvaltılarınıza yeni bir soluk sürüklemek derunin Poy Spice’ı tercih edebilirsiniz.
Küçük asya mutfağının kuzeyı Seven Spices
Yedi baharatın ihtimal de en bilinen üyesi olan karabiber, hem tane hem de toz halinde sunuluyor. İrmik, kırmızı ve beyaz zehir ten ürünlerinde elden pişmiş gıdaların üzerine konularak münteşir olarak kullanılmaktadır. Bu aromatik görünümlü baharat, sıcak iklimlerde yetişen karabiberlerden örgülır. Hindistan, Afrika, Brezilya ve Malezya gibi ülkeler tropik bölgelere ihtiyaç duymaları hasebiyle karabiber üretimi derunin mükemmeldir. Başkaca yiyecekğe pişirme sırasında karabiber tozu eklenir ve yiyecekğin temel yapısını oluşturur. Hem karabiberin hem de tahılın en faydalı veçheü sindirimi kolaylaştırması ve hazım sistemini desteklemesidir. Karabiber özellikle akla yatkın miktarlarda tüketildiğinde hazım sisteminiz üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Yedi baharat ortada bir gayrı kuzey olan kekik, geniş bir tasarruf düzı sunmaktadır. Kekiğin Türkiye sınırları ortamında ongun oranda yetişmesi, kekiğin biraşırı varyasyonda kullanılmasının ana sebebidir. Mizaç söz konusu olduğunda, biraşırı yardımsı olan âdem üzeri sistemi derunin iyidir. Kekik otu gibi bazı çkamer türleri günün böylece yorgunluğu susturmak derunin oflaz gelebilir. Bir özge baharat ise kimyondur. Kimyon, Türk mutfağının en sevilen baharatlarından biri olduğu derunin Küçük asya’nun gözbebeği olarak da bilinir. Gerektiğinde ten ürünlerine lezzet katan bu baharat vakit kaybetmeden vakit kaybetmeden her yemekte kullanılabilir. Baharatın derunindeki esanslara ilgilı olarak farklı sonuçlara oflaz gelebilmektedir. Bu açıdan derunerik ve hammaddelere göre uzmanlardan hamil alarak ürünleri dağıtırken tasarruf önerilerine uyabilirsiniz.
Habbe temel direği olan baharat çeşitleri ve mutfak kullanımları, essah orantıda ve essah oranda kullanıldığında her yaştan kullanıcıya oflaz gelebilir.
Olağandışı ve kılçıklı baharatlar
Sayısız baharat çeşidi vardır. Kendi özel baharatlarımızın yerı düzen karışım örgüsına sahip olanlar da sofraların lezzet merkezi olarak yerini allıkıyor. Farklı türlerin birleşimi olan çeşni, ekseri birkaç baharatın ve bu baharatlara zevcelik eden aromatik otların karışımıdır. Oldukça pop olan bu karışımlar hem kılgı hem de lezzetli çözümlerdir. Popülerliği hasebiyle adından sıkça söz ettiren karışım ise Tuzot baharat çeşitleridir. Tuzot baharatını her türlü kalın ve etsiz yemeklerde, böreklerde, çorbalarda, pilavlarda, eriştelerde ve çok elan fazlasında kullanabilirsiniz. Örneğin sevdiklerinizle yapacağınız bir piknikte her çağ yerınızda bulundurduğunuz köfte çeşnisi ile etinizi uçarıca baharatlandırabilirsiniz. Köfte Çeşnisinin ana maddesi kişniştir. Fakat biraşırı farklı baharat derunerir. Türk köftesine adını veren en temel maddelerden biri de bu köfte çeşnisidir. Dolma ya da kebap gibi yiyeceklerde münteşir olarak kullanılan bu ürün yardımıyla hem damağınızda tatlılık bırakan hoş bir deneyim yaşarsınız hem de yiyecekleri elan hızlı sindirir ve esenlıklı bir dalamak yersiniz. Bir özge kılçıklı baharat ise sumaktır. Sumak özellikle hoş bir tada sahiptir. Ilişikşi tadı yardımıyla özellikle salatalar derunin uygundur. Fakat sumak baharatı ekseri salatalarda, çorbalarda veya ten yemeklerinde kullanılır. Hangi akarsuşların saf özlerinde antioksidan derunerdiğini tasa ediyorsanız ürün bazında inceleyebilirsiniz.